Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ : "ΣΤΑΥΡΩΣΤΕ ΤΟΝ, ΣΤΑΥΡΩΣΤΕ ΤΟΝ , ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟΝ ...

ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Σερραίοι αγρότες, κτηνοντρόφοι
Μετά τις τιμές που "πιάσαν" τα προϊόντα σας διαβάστε
τι σας έγραφε τον Απρίλιο του 2008 ο "πολιτευτής" για την ευημερία που σας εξασφάλισε η πολιτική του κομματός του

Η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην πόλη μας, συμπίπτει με τις σημαντικές δυσκολίες που βιώνει ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης να συνεχιστούν οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της οικονομίας των αγροτικών νοικοκυριών και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας. Είναι γνωστό πως καθοριστική για την υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων , μετά από λανθασμένους χειρισμούς και αναξιοποίητες ευκαιρίες των προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρξε η αποφασιστική από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλογή της αποδέσμευσης από το παλαιό καθεστώς των επιδοτήσεων και η στροφή στο μοντέλο εκείνο που θέτει τις βάσεις για την ανάδειξη της ανταγωνιστικής γεωργίας και των ποιοτικών της χαρακτηριστικών .
Στα πλαίσια αυτής της επιλογής η συνετή διαχείριση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο προγραμματισμός της παραγωγής των βασικών αγροτικών προϊόντων έφερε τις μεγαλύτερες χρηματικές εισροές και τις καλύτερες δυνατές εμπορικές τιμές στα αγροτικά μας προϊόντα !!! Συμπληρωματικά , η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων , η ρύθμιση των πανωτοκίων , η αύξηση των προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης κ.α απομάκρυναν τις συνθήκες που απορύθμιζαν την αγροτική ανάπτυξη , βελτίωσαν την καθημερινότητα των αγροτών και απέτρεψαν την εγκατάλειψη της υπαίθρου .
Σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπηρετώντας την πολιτική της εξωστρέφειας , με κύριο άξονα την προσαρμογή της Ελληνικής γεωργίας στα δεδομένα της κοινής αγροτικής πολιτικής και σημείο αναφοράς τους αγρότες εκείνους που συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα να παράγουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς , εργάζεται με αποφασιστικότητα για την στήριξη αγροτικών προϊόντων , ανταγωνιστικών στο εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον .
Για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές . Σοβαρές προϋποθέσεις για την επίτευξή της είναι η συμπίεση του κόστους παραγωγής , η ενδεδειγμένη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ( κλιματολογικές – εδαφολογικές συνθήκες ) , η προσεκτική αναζήτηση αγορών που καταναλώνουν αντίστοιχα μεσογειακά προϊόντα , η υιοθέτηση σύγχρονης τεχνολογίας για την παραγωγή των προϊόντων και καταλλήλου μάρκετινγκ και διαφήμισης για την οργάνωση της προβολής τους .
Έτσι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , παρά την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών ( αύξηση τιμής πετρελαίου , ακριβές ζωοτροφές λόγω μείωσης της παραγωγής από τις κλιματικές συνθήκες , συνεργασία καρτέλ στο γάλα κ.α ) πού δυσχεραίνουν την ανταγωνιστικότητα , επιδιώκει , σε συνεργασία και με συναρμόδια υπουργεία , την μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση των αγροτικών νοικοκυριών με πρόσθετους χρηματικούς πόρους. Η ένταξη των αγροτών σε φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα ( απονιτροποίηση ) , η αξιοποίηση υδάτινων πόρων , η ένταξη ορεινών περιοχών στο ΟΠΑΑΧ για έργα ποδομής και καινοτόμες δράσεις , η επιτάχυνση της εκτέλεσης των αναδασμών , η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ( ΕΛΓΑ – ζωικό κεφάλαιο ) , τα άτοκα δάνεια σε κτηνοτρόφους , η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης , η δωρεάν έκδοση πολεοδομικών αδειών σε κτηνοπτηνοτροφικές μονάδες , η ενίσχυση των νέων αγροτών κ.α . είναι μέτρα και επιλογές φιλοαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής που συμπιέζουν το κόστος παραγωγής και στηρίζουν το μόχθο του πληθυσμού της υπαίθρου .
Ακόμη , η εκπόνηση των δεκατριών περιφερειακών μελετών ( μια για κάθε περιφέρεια ) , τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης ( αναμένεται η έναρξη λειτουργίας και στο νομό μας ) , οι ημερίδες και οι συχνές επισκέψεις των κλιμακίων στην περιφέρεια έχουν ως στόχο την πληρέστερη ενημέρωση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς και την εμπορευσιμότητα των προϊόντων ( π.χ προώθηση βιολογικών προϊόντων , παραγωγή βιοκαυσίμων κτλ.)
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η μεγάλης κλίμακας ενεργοποίηση των προγραμμάτων προβολής και διάθεσης των Ελληνικών αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων στην εσωτερική και διεθνή αγορά μέσα από την πολύ καλή συνεργασία του υπουργού με τον αντίστοιχο Οργανισμό Προώθησης των Εξαγωγών και την Οικονομική Διπλωματία . Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων από το Γ΄ ΚΠΣ και το πρόγραμμα ΄Άλεξ Μπαλτατζης’
, η πιστοποίηση και προστασία της Ελληνικής ταυτότητας των προϊόντων , η απορρόφηση προϊόντων από τα νοσοκομεία , το στρατό κτλ , είναι δράσεις μιας σημαντικής και οργανωμένης προσπάθειας με άμεσες ευεργετικές επιπτώσεις .
Συμπερασματικά , ο πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά , ο πολίτης που διαμορφώνει άποψη μέσα από προσεκτικές συγκρίσεις διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια εκπονείται και εφαρμόζεται μια αγροτική πολιτική που θέτει στο περιθώριο την προχειρότητα του χθες και επιχειρεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της υπαίθρου .
Αυτή η διαπίστωση υποθέτω πως εξηγεί και τη θετική ανταπόκριση στην επίσκεψη του κ. Κοντού από την πλειονότητα των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου . Αν και είναι αυτονόητο ότι η επίσκεψη αυτή δεν λύνει αυτόματα τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας στο νομό μας , που προκάλεσαν στο παρελθόν επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί και απαράδεκτες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της κοινής αγροτικής
πολιτικής , αποτελεί ακόμη μια προσπάθεια υγιούς παρέμβασης με στόχο την εφαρμογή μιας εξωστρεφούς και ανταγωνιστικής γεωργίας . Για αυτό και η όψιμη κριτική μεμονωμένων εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών φορέων σε καμία περίπτωση δεν έθιξε τον πυρήνα της στρατηγικής με την οποία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της οικονομίας της υπαίθρου. Είναι γεγονός ότι ολιγωρίες λόγω της γραφειοκρατίας πρέπει να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά και η ανάγκη επίσπευσης σε μια σειρά από συμφωνημένες μεταξύ υπουργείου και αγροτών δράσεις ( προώθηση ενεργειακών καλλιεργειών με την στήριξη της Ε.Ε , συμβολαιακή γεωργία , σχέδιο εξυγίανσης των γεωργικών συνεταιρισμών ,ενημερωτικές εκστρατείες για τη διατροφική αξία και την ποιότητα των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων κτλ ) , κάνουν απαραίτητες τις επισκέψεις των κλιμακίων και επιβεβλημένη την αμφίδρομη ενημέρωση και επαφή . Η αίσθηση όμως είναι ότι χωρίς λαϊκισμούς και προχειρότητες αλλά με επίγνωση των σοβαρών διαχειριστικών δυσκολιών καταβάλλονται συντονισμένες και φιλότιμες προσπάθειες να μειωθούν τα υπάρχοντα προβλήματα και να βελτιωθεί η ζωή του πληθυσμού της υπαίθρου .
Τέλος ένδειξη της ορθότητας και πληρότητας του περιεχομένου της αγροτικής πολιτικής και των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλονται για την ανασύνταξη της Ελληνικής γεωργίας αποτελεί το γεγονός πως το υπόμνημα των αιτημάτων που υποβλήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση , ένα συντονιστικό θεσμό μεγάλης εμβέλειας και αυξημένης ευθηνής , περιορίζεται σε αιτήματα που αφορούν κυρίως συναρμόδια υπουργεία
( συνταξιοδοτικό αγροτών (;) , μείωση φορολογικών συντελεστών (;) κ.α ) ή σε αιτήματα που η επίλυσή τους έχει ήδη δρομολογηθεί ( επιστροφή φόρου πετρελαίου κίνησης (;),
αποπληρωμή συνδεδεμένης – αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ) .

Αλέξανδρος Χρυσάφης
π. υποψήφιος βουλευτής Ν.Δημοκρατίας


Σερραίοι Αγρότες , κτηνοτρόφοι
Σταυρώστε τον, Σταυρώστε τον , στα χέρια σας σηκώστε τον
... και θα τρώτε με χρυσά κουτάλια
@

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου